dijous, 14 de febrer del 2008

Et conec de res? Text de Florinda Salinas

Tens amics amb què vas alçar el món moltes vegades per a ensorrar-lo de nou i tornar-lo a bastir: això t'ocupava gran part de les nits de col·legi major. Als deu anys l'amistat creixia forta, alimentada amb el xiclet i el "bollycao". Hi has compartit jerseis, rímel i xicots: no podies viure sense aquestes amistats. La seua companyia feia de corifeu de la nostra existència.

On són ara? Tots aquells pels quals t'hauries jugat la vida es dispersaren amb el vent i amb el mercat laboral. Una resideix a Almeria, on el seu marit produeix tomaques d'hivernacle. Una altra és executiva d'una multinacional d'Atlanta. La tercera regenta un restaurant ecologista a Palafrugell. Quan hi ha reestructuració en l'empresa o traslladen al teu xicot a Kuala Lumpur, necessites algú qualificat perquè t'escolte! Agafaràs un vol xarter transoceànic per contar-li-ho a algú?

La vida va suplint les seues funcions i potser, qui et deixa diners quan t'han atracat al carrer és un rostre anònim a qui mai no havies vist. Si el cotxe fa plof a la carretera, el camperol avisa la grua.

Tu tenies amics! Passàveu les hores discutint de revolucions pendents. Però ara és la veïna qui arreplega els xiquets d'escola les vesprades en què la reunió de treball és convocada a les 5.

Què tenen en comú la infermera en pràctiques amb l'home connectat al respirador en la UCI? Res, però ella li apreta la mà. Per a ell, ella supera tots els amics de la infantesa i els companys de la maduresa. Ella és ara l'amistat suprema. La vida ens descol·loca a tots com en l'innocent joc de les cadires.

Encara recordes a la número 1 del teu rànquing d'amigues. Però les llargues vesprades al costat del gronxador només t'escolta una dona ja gran, que viu a soles. Potser, tu eres per a ella quelcom inexplicable, un illot de caliu enmig de la vida. No en sabem res, de reciprocitats, de les xarxes que entrecreuen les nostres vides.

U voldria nàixer, créixer i morir amb aquelles quatre persones que visqueren la vida junt a la nostra, però les persones que t'acosten un got d'aigua i t'abracen en un moment tràgic, qui són?

L'atzar o la providència les han situades a prop usurpant funcions que havíem reservat a uns altres. Són amics que no hem triat, ni tan sols els hem atrapat amb un ham a internet. No demanen permís per entrar en les nostre vides. Són com aquells ciclistes que pedalegen al costat nostre durant un tram, ens somriuen i desapareixen, amb una mà al manillar i amb l'altra dient adéu.

dimecres, 13 de febrer del 2008

dimarts, 12 de febrer del 2008

11 activitats al voltant del CONTEXT LITERARI


  1. Realitzeu una taula cronològica en què es reflectesquen els principals fets històrics, polítics, socials i culturals de l’època. La taula pot ser també un mural.


  1. Realitzeu una taula cronològica en què es reflectesquen els principals fets literaris i sociolingüístics de l’època. La taula pot ben bé esdevenir mural, mapa conceptual, o bé adoptar la forma d’exposició oral.


  1. Realitzeu un mapa conceptual en què es mostren els principals moviments culturals i literaris de l’època amb la seua correspondència d’autors i d’obres.


  1. Assenyaleu les principals diferències entre els corrents literaris que coexistiren.


  1. Cerqueu diferents mostres artístiques (música, escultura, pintura...) que reflectesquen l’estètica de l’època.


  1. En quins àmbits d’ús s’usava la llengua catalana durant aquest període?


  1. Quines repercussions tingueren els fets històrics en els territoris del nostre àmbit lingüístic?


  1. Quins valors defensen els diversos corrents literaris de l’època?


  1. Quins foren els principals autors en la nostra llengua durant aquest període?


  1. Quins són els principals gèneres literaris que es conrearen en aquest temps? Esmenteu-ne les obres més representatives.


  1. Confegiu un llistat dels temes que solen aparéixer a les obres literàries d’aquesta època i elaboreu hipòtesis que els relacionen amb el context històric i social.



Retrat poètic d’un autor de la literatura catalana



.................................. , autor...................... i ...............................,

un dia es va morir com es mor tot el món,

però si hagués estat un animal

l’imaginem ....................................... ................................... ;

si un teixit, ....................................... .....................................;

si un fruit, ....................................... .......................................;

escultor, ....................................... ........................................;

un estil arquitectònic, .................................. ....................................;

un invent, ....................................... .......................................;

si hagués estat una perversió,

quin precursor de ............................... .................................. !

Si un ocell, ....................................... ....................................... .